Kerst zonder perfectie.

White Red Modern Merry Christmas Document (a4) (1)

door Linda Hoitinga

Het gaat om samen zijn

Kerst is de tijd van gezelligheid, samenzijn en… vaak ook van onvervulde verwachtingen. We stellen ons voor hoe de avond moet verlopen: de perfecte maaltijd, iedereen die zijn bord netjes leegeet, geen gekke opmerkingen over het eten en een feestelijke sfeer waar alles klopt. Maar wat gebeurt er als we die verwachtingen loslaten? Want als we eerlijk zijn, verwachten we vaak te veel van anderen en dat zorgt voor frustratie. En als iemand zich niet aan onze onuitgesproken verwachtingen houdt, kunnen we ons flink teleurgesteld voelen. Maar stel je voor wat er zou gebeuren als we gewoon genieten van wat er is, in plaats van het perfect te willen maken. 

Verwachtingen en teleurstelling. Hoe het vaak gaat

Als je kerst vier met een groep mensen, stel je vast een aantal verwachtingen. Misschien hoop je dat iedereen van je maaltijd geniet, dat ze je inspanningen waarderen of dat niemand zich te laat aan tafel meldt. Maar wat gebeurt er als het niet zo loopt als je had gehoopt? 

Waarom moet hij of zij altijd zijn bord volladen terwijl jij zo je best hebt gedaan om alles in balans te houden? Waarom komt diegene altijd te laat? Waarom eet diegene twee toetjes, terwijl een ander nog niet eens is begonnen aan het eerste? En ga zo maar door. Wij hebben allemaal onze eigen verwachtingen van hoe dingen zouden moeten zijn en als iemand zich daar niet aan houdt, voelen we ons teleurgesteld. 

“Heb ik daar de hele dag voor in de keuken gestaan?” vraag je jezelf dan af. “Heb ik daarvoor al die moeite gedaan?” En ineens wordt je kerstfeest gekleurd door ongenoegen, omdat de dingen niet gingen zoals jij had verwacht. Maar zolang we onze verwachtingen niet uitspreken, zullen we altijd teleurgesteld worden. We verwachten dat anderen zich gedragen op de manier die wij voor ogen hebben, maar vaak merken we pas achteraf dat die ander heel andere ideeën heeft over hoe kerst eruit zou moeten zien. 

Samen koken, het feest van delen

In plaats van dat jij de hele tijd in de keuken staat en stress hebt over de perfecte gerechten, betrek iedereen bij deze activiteit. Iedereen heeft wel iets wat hij of zij kan koken, of het nu een simpele salade, een zelfgemaakte appeltaart of zelfs een goed bereid stoofpotje is. Door samen te koken, wordt het diner niet alleen een gezamenlijke inspanning, maar ook een gezamenlijke vreugde.

Het is niet alleen jouw verantwoordelijkheid om alles te regelen. Als iedereen iets meebrengt, krijg je een tafel vol variëteit en een feestelijke sfeer die je alleen kunt ervaren als je samenwerkt. Laat je vrienden of familie een gerecht meenemen dat ze goed kunnen maken of dat ze lekker vinden. Dit haalt niet alleen de druk van jouw schouders, maar het zorgt er ook voor dat iedereen zich betrokken voelt bij het diner. Je hoeft niet de perfecte gastvrouw te zijn die alles in haar eentje heeft geregeld. Iedereen mag een stukje bijdragen!

En denk er eens over na: door anderen te betrekken, komt er zoveel meer gezelligheid. Je kunt samen koken, lachen om misverstanden in de keuken, recepten uitwisselen en samen genieten van het eten. Het diner wordt niet langer een bron van stress, maar een moment van samenwerking en plezier.

Jij bent niet verantwoordelijk voor iedereen

Er is iets heel krachtigs in het besef dat jij niet verantwoordelijk bent voor iedereen die aan tafel zit. Iedereen heeft zijn eigen manier van doen, zijn eigen tempo, en zijn eigen manier van genieten van het feest. Jij hoeft niet de verantwoordelijke te zijn voor de gemoedstoestand van iedereen en of alles precies gaat zoals jij het zou willen.

Als iemand te laat komt of een opmerking maakt die je niet meteen begrijpt, voel je dan niet verplicht om meteen te reageren. Laat diegene even in de ruimte. Wacht, adem in en kijk hoe anderen reageren. Je hoeft niet altijd de regisseur van de avond te zijn. Soms is het helemaal goed als iemand anders reageert en de situatie zelf oplost. Jij hoeft je niet op alles te fixeren of de verantwoordelijkheid op je te nemen voor hoe anderen zich gedragen.

Loslaten van verwachtingen. Geniet van wat er is

Dit jaar mag je de druk van verwachtingen loslaten. Want de waarheid is: niemand kan voldoen aan al jouw onuitgesproken verwachtingen. We zijn allemaal anders, met verschillende gewoontes, voorkeuren en ritmes. Waarom zou je jezelf en anderen onder druk zetten om aan die onrealistische verwachtingen te voldoen? 

In plaats van gefrustreerd te raken als dingen niet gaan zoals jij had gehoopt, kun je je richten op wat er wel is. Als je kijkt naar wat je hebt, het samenzijn, de gezelligheid, de lachende gezichten, dan besef je dat de rest bijzaak is. Het gaat niet om de perfectie van het diner, de tijd dat iedereen aan tafel zit of hoeveel toetjes iemand eet. Het gaat om het genieten van de momenten samen, zonder je druk te maken over wat er “niet perfect” is. 

Geniet van wat er is. Goed is goed 

Zolang je je niet te druk maakt over de verwachtingen, zul je zoveel meer genieten van de momenten die er werkelijk toe doen. Als iemand wat later is of een extra toetje neemt, is dat helemaal niet erg. Het maakt niet uit of de tafel precies zo uitziet als je had gehoopt. Het belangrijkste is dat je samen bent, dat je lacht, dat je lekker eet en dat je de tijd neemt om van elkaar te genieten. 

Dus laat je verwachtingen los, accepteer dat dingen soms anders gaan dan gepland en focus je op wat er echt toe doet. Goede gesprekken, een gezellige sfeer, een lekker bord eten en de mensen om je heen, dat is waar kerst om draait. Goed is goed en meer hoeft het niet te zijn. 

Fijne feestdagen!

Deel dit blog:

Gerelateerde blogs