Wakker liggen en piekeren

96a0663 Bewerkt

door Linda Hoitinga

Hoe je de vicieuze cirkel doorbreekt

Je valt vrij snel in slaap, maar na twee uurtjes word je weer wakker. Je kijkt naar de klok, voelt meteen de spanning in je lichaam stijgen. Hoe kan ik nu alweer wakker zijn? De gedachten beginnen meteen te draaien: Heb ik wel genoeg geslapen? Hoeveel uren kan ik nu nog slapen? Hoe ga ik morgen functioneren met zo weinig slaap? En voor je het weet, liggen je gedachten niet meer bij je slaap, maar bij alles wat je de volgende dag te wachten staat. De zorgen stapelen zich op, je krijgt het gevoel dat je niet meer uit de vicieuze cirkel van piekeren en vermoeidheid kunt ontsnappen.

Waarom dit blijft gebeuren

Wanneer je ’s nachts wakker wordt, lijkt je brein ineens overuren te draaien. Je hebt al zoveel op je bord liggen, zoveel verplichtingen en beloftes die je hebt gemaakt aan anderen, dat het voelt alsof alles nu op je afkomt. Waarom zeg ik altijd “ja” tegen iedereen? Je voelt je gevangen in een eindeloze stroom van taken en verantwoordelijkheden. Maar zelfs als je probeert om jezelf tot rust te brengen, komt de slaap niet. Je piekert over de volgende dag, over hoe je alles moet aanpakken en voelt je uitgeput nog voordat de dag begonnen is.

De vicieuze cirkel van slaapgebrek en piekeren is moeilijk te doorbreken. Maar dat betekent niet dat er geen uitweg is. Het begint met het doorbreken van dit patroon.

Stap 1: Stop met rekenen

De eerste stap naar rust is stoppen met het kijken naar de wekker. Iedere keer dat je naar de tijd kijkt, voed je de onrust in je brein. Als ik nu in slaap val, krijg ik nog maar twee uur slaap. Dat is veel te weinig! Dit soort gedachten maakt je zenuwachtig en zorgt ervoor dat je brein actief blijft. Je kunt het niet meer loslaten en raakt in de stress. Vertrouw op je wekker – je hebt hem ingesteld en hij zal je wekken wanneer dat nodig is. Draai hem om of zet hem uit het zicht.

Stap 2: Geef je gedachten een plek

Je piekert omdat er veel speelt: de beloftes die je hebt gemaakt, de drukte die je voelt en het gevoel dat alles op jouw schouders rust. In plaats van jezelf daar midden in de nacht mee te belasten, kun je proberen je gedachten even op te schrijven. Houd een notitieboekje naast je bed en schrijf op wat er door je hoofd gaat. Het hoeft geen perfecte lijst te zijn, maar het idee dat je alles “uit je hoofd” hebt gehaald, kan helpen om het los te laten. Je hoeft je zorgen niet meteen op te lossen, je hoeft ze alleen maar even een plek te geven.

Stap 3: Focus op je ademhaling

Als je merkt dat je brein niet stopt met draaien, kan het helpen om je aandacht naar je ademhaling te brengen. Adem langzaam in door je neus, houd je adem kort vast en adem langzaam uit door je mond. Dit helpt niet alleen om je hartslag te vertragen, maar zorgt ervoor dat je lichaam zich ontspant. Je ademhaling is altijd in het nu en door je erop te concentreren kun je de spanning loslaten en terugkomen in het moment.

Stap 4: Oefen met grenzen stellen

Een groot deel van de stress komt voort uit het gevoel dat je altijd “ja” moet zeggen. Misschien heb je al te veel verplichtingen en kan je jezelf niet voorstellen om “nee” te zeggen tegen iemand. Maar jezelf toestaan om grenzen te stellen is een daad van zelfzorg. Stel jezelf de vraag: Hoeveel tijd houd ik over voor mezelf als ik dit doe? Leer om jouw tijd en energie ook voor jezelf te reserveren. “Nee” zeggen is niet egoïstisch – het is nodig om je eigen gezondheid en welzijn te beschermen.

Stap 5: Gebruik hulpmiddelen zoals slaapmeditaties

Als je merkt dat je blijft piekeren en het moeilijk blijft om te ontspannen, kan een slaapmeditatie een uitstekende tool zijn om je focus te verleggen. Gebruik deze link om 30 dagen te ervaren wat mediteren met je kan doen. Na deze 30 dagen ben je nergens aan verbonden. Mocht je deze meditatie app daarna toch willen kopen, neem dan even contact met mij op dan krijg je nog een korting. https://link.meditationmoments.nl/Lizenda-30 Deze meditaties helpen je om je gedachten los te laten en je geest tot rust te brengen. Een kalmerende stem die je begeleidt, kan het verschil maken tussen rusteloze slapeloze uren en een diepe, herstellende slaap.

Stap 6: Wees mild voor jezelf

Het is begrijpelijk dat een slechte nacht je kan ontmoedigen. Misschien voelt de dag zwaar en vraag je je af hoe je alles gaat volhouden. Wees mild voor jezelf: één slechte nacht betekent niet dat je week verpest is. Niemand functioneert altijd perfect en dat hoeft ook niet. Je doet wat je kunt en dat is genoeg. Gun jezelf de ruimte om niet altijd “aan” te staan en om op te laden.

Tegelijk is mild zijn voor jezelf geen excuus om niets te doen. Als slechte nachten vaker voorkomen, is het belangrijk eerlijk te kijken naar wat je kunt veranderen. Door bewust stappen te zetten, zoals stoppen met piekeren, je slaapgewoonten aanpassen en grenzen stellen, geef je jezelf de beste kans om weer rust te vinden. Mild zijn betekent niet alles laten zoals het is, maar wel op een vriendelijke en daadkrachtige manier voor jezelf kiezen. Je hebt de kracht om verbetering te brengen.

Conclusie

Als je wakker ligt en piekert, kunnen de zorgen en verantwoordelijkheden je overweldigen. Maar door bewust niet meer op de wekker te kijken, je ademhaling te volgen en jezelf toe te staan om gedachten los te laten, kun je de vicieuze cirkel doorbreken. Begin klein: draai je wekker om, schrijf je gedachten op en oefen met “nee” zeggen tegen anderen. Je verdient het om voor jezelf te zorgen, net zoals je voor anderen zorgt. Je slaap is belangrijk en je hebt het recht om rust te vinden.

Deel dit blog:

Gerelateerde blogs